Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Πέτσας: Επίδομα 800 ευρώ σε καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού | Ποιοι τα δικαιούνται
pame boreio aigaio

Φωτογραφία: Shutterstock Φωτογραφία: Shutterstock
04.05.2020 | 18:46

Πέτσας: Επίδομα 800 ευρώ σε καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού | Ποιοι τα δικαιούνται

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Μπήκαμε στη γέφυρα ασφάλειας που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα, είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ανέφερε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και αναφερόμενος στον χώρο του πολιτισμού που πλήττεται από τον κορωνοϊό ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε μία σειρά μέτρων που αφορούν:

Μέτρα για τον πολιτισμό επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας

  • Για τους καλλιτεχνες και ανθρωπου του πολιτισμού που έχουν ενεργες συμβασεις εντασσονται στο βοήθημα των 800 ευρω
  • Οι μακροχρονια άνεργοι από τον χώρο του πολιτισμού εντάσσονται σε αντίστοιχα προγράμματα με βοηθήματα σε ανέργους
  • Είναι ήδη διαθέσιμα για το ΥΠΠΟ 15 εκ ευρω για δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών προγραμματων, όπως animation, χορός
  • Οι ωρομίσθιοι, ηθοποιοί, ταξιθετες, κλπ δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ

Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε

Ο Πρωθυπουργός, όπως δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το Υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ενίσχυση του κόσμου του Πολιτισμού, σημειώνονται τα εξής:

  • Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.
  • Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.
  • Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.
  • Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν πως τα μέτρα, στα οποία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι από το πλαίσιο που είχε ανακοινωθεί στις 2 Απριλίου, ενώ επεσήμαναν ότι αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα τις επόμενες ημέρες.

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

Μοιραστείτε τοcharitakis new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018